Здоровий кишечник: 5 кращих продуктів, багатих пробіотиками

12

Кишечник людини населяють мільярди бактерій — як шкідливих, так і корисних. Саме другі і називаються пробіотиками, що в перекладі з латинської (pro bio) означає «для життя».

Пробіотики надзвичайно важливі для роботи нашого організму: вони покращують травлення, запобігають дисбактеріоз, перешкоджають розмноженню патогенної мікрофлори і розвитку небезпечних захворювань, допомагають скинути вагу, зміцнюють імунітет, підвищують рівень енергії, виводять токсини і канцерогенні речовини, уповільнюють старіння і нейтралізують негативну дію антибіотиків.

Сьогодні у продажу можна зустріти різні препарати, що містять пробіотики. Але не поспішайте бігти в аптеку: корисні бактерії можна легко отримати зі звичайних продуктів, багато з яких напевно є у вашому холодильнику. Подробиці — в сьогоднішньому огляді.

Квашена капуста

Звична нам квашена капуста — не тільки смачна закуска, але і справжнє джерело корисних мікроорганізмів, таких як лейконосток, педіококус і лактобактерії. При цьому пробіотики, що містяться в капусті, всмоктуються в нижньому відділі кишечника, на відміну від штучних, які гинуть від шлункового соку. Крім того, капуста містить клітковину, вітаміни с, b і k, натрій, залізо та інші важливі мікроелементи. Найголовніше-щоб продукт був непастеризованим: пастеризація вбиває бактерії, в тому числі корисні.

Ну а якщо вам хочеться який-небудь екзотики, у нашої рідної квашеної капусти є корисний корейський родич — кимчи. Гостра закуска, зроблена з пекінської капусти, не тільки дуже смачна, але і містить кисломолочні бактерії-пробіотики, а також цілий набір вітамінів і мінералів.

Соління

Солоні огірочки і помідори, а також мочені яблука — благодатне джерело пробіотиків. Перебуваючи в розчині солі і води, вони виділяють власні молочнокислі бактерії. Важлива умова-відсутність оцту в розсолі, так як він знищує мікроорганізми, в тому числі корисні. Умовно до солінь можна віднести і консервовані оливки: вони теж багаті пробіотиками і допомагають відновлювати мікрофлору і виводити з організму шлаки і токсини. 

Соєві продукти

Японська кухня неспроста вважається однією з найздоровіших у світі. Меню японців багате соєвими продуктами, які у великій кількості містять потрібні нам пробіотики. Відмінний привід включити в раціон тофу, соєвий соус і суп місо (саме завдяки щоденному вживанню місо японці можуть похвалитися хорошим здоров’ям і довголіттям).

Кисломолочні продукти

Стакан кефіру, йогурту, кислого молока або ряжанки, порція сиру або шматок сиру — це не тільки смачний і здоровий перекус, але і хороший спосіб забезпечити організм пробіотиками. Так, в кефірі міститься більше десяти видів корисних бактерій, а також речовини з антибактеріальними і протигрибковими властивостями. Ще більш корисний йогурт, головне-вибирати натуральний продукт, що містить живі бактерії, без консервантів, підсолоджувачів і підсилювачів смаку. А щоб бути на 100% впевненими в якості йогурту, його краще зробити вдома.

Ще один диво-продукт-ацидофільне молоко. Для його виробництва використовують закваску з ацидофільної палички, молочнокислого стрептокока і кефірних грибків. Таке молоко може зупиняти гнильні процеси в організмі і сприяти розвитку корисних бактерій.

Чайний гриб

Чайний гриб, або комбуча, знайомий нам ще з радянських часів: банку з цим непривабливим на вигляд продуктом стояла майже в кожному холодильнику. Ферментований напій має досить приємний кисло-солодкий смак і добре втамовує спрагу, але головне — може забезпечити ваш організм щедрою порцією корисних бактерій. Між іншим, завдяки загальному тренду на здорове харчування чайний гриб сьогодні знову знаходиться на піку гастрономічної моди.